
Dansk – Læsehjælp
Læsehjælp til alle aldre
Skal du have hjælp til dansk, læsning eller stavning? Hold eller privatundervisning? Så kan vi hjælpe.
Vi har mere end 25 års erfaring med undervisning og hjælp til læsning af unge i folkeskole og gymnasiet.
Vores metoder er tilpasset alle niveauer og indlæringsevner. Vi kan med sikkerhed også hjælpe dig!
Vores elever vælger os typisk fordi:
- Over 25 års professionel erfaring med undervisning
- Vi kan undervise på alle niveauer – også dig!
- Vores elever opnår øget i skolen selvtillid
- Du får hurtige fremskridt
Skal vi skabe resultater sammen? Giv os et uforpligtende opkald i dag.
Vi underviser på tre måder:
- Små hold på 3-5 elever, med individuel læsehjælp til hver elev – 250 kr. per lektion
- Små hold på 2 elever, med individuel læsehjælp til hver elev – 350 kr. per lektion
- Eneundervisning og privat læsehjælp (530 kr. per lektion )
Lektionerne er på 55 minutter
Hvornår kan du starte?: Eneundervisning og privat læsehjælp kan normalt begynde den følgende uge på et tidspunkt, hvor både elev og lærer kan. Læsehjælp og undervisning på små hold forudsætter, at der er elever nok til et hold.
Professionel læsehjælp
I over 30 år har FEGU ydet læsehjælp og lært eleverne at læse baseret på sprogets lyde, og det bliver nu også (endelig) anbefalet fra øverste sted i undervisningssystemet (at bruge lydene). Men hjælp til læsning og læseundervisning er langt mere end blot lydindlæring, og vi arbejder med en lang række faktorer, som vi bruger, hvis der er behov for det. De bliver omtalt allernederst på siden. De letteste og ”mildeste” værktøjer bruges først under læsehjælpen, og hvis det ikke løser opgaven eller problemet, tages de tungere værktøjer i brug. Til sidst overgiver læseproblemet sig.
Mange af de ovennævnte ”værktøjer” er helt nye opdagelser i den pædagogiske verden, og med dem har vi lært mange “ADHD” (“DAMP”) elever at læse. Disse metoder bliver i øvrigt brugt af mange firmaer til medarbejderuddannelse og indgår i mange højere læreanstalters pensum verden over.
En FEGU-lærers holdning og adfærd er sådan, at mange elever før eller siden udbryder: ”Det er jo helt anderledes end i skolen .”
Læsehjælpen er individuel, dvs. hver person undervises for sig, selv om der kan være flere på holdet.
Vi inviterer eleven og forældre til en uforpligtende, gratis samtale og test, hvor vi sammen skaffer os et overblik over elevens situation og efterfølgende foreslår et program.
Ligesom så meget andet, kan læsning føles uendelig svært, når man ikke kan det. Der er forbundet så meget fremtid, prestige og selvtillid med det, at det kan få et barn eller en voksen til at gå i sort, før man får lært det.
Mangel på gode læsemetoder eller direkte skadelige metoder som ”ordbilledmetoden”, hvor eleverne lærer hele ord ad gangen, har gjort livet surt for den del af eleverne, der har brug for en sikker brugsanvisning i at læse.
Med læsning som så meget andet er det vigtigt, at det gøres rigtigt første gang. Hvis læseprocessen er blevet forkludret, er det vigtigt, at denne bliver rettet ud hurtigst muligt – for selvtillidens skyld. På FEGU gør vi det igen og igen – med forbavsende resultater.
Læsehjælp i folkeskolen:
Har dine børn udfordringer med at læse og søger I derfor læsehjælp? Så har vi hos FEGU de rette værktøjer og gode læsemetoder.
Til en start vil det være en god idé at øve sig til at blive en bedre læser, eller starte på gode læsemetoder med dine børn i en tidlig alder.
Mange børn som afslutter børnehaven og skal videre til folkeskolen, har ikke læst i en bog før. Det kan derfor være en fordel for dine børn, at I har siddet sammen og læst små fortællinger, og dine børn dermed at haft øjne på tekst og øre på ordlyden.
Det kan også være nødvendigt med ekstra læsehjælp til børn som supplement til deres læseundervisning i folkeskolen.
Men hvad kan du selv gøre som forælder?
Optræd som en læsemakker for dit barn og hjælp dem med en opsummering af deres læsning. Hjælp dem med specifikke ord, som de måske ikke har utalt korrekt. Øv jer 10-20 minutter hver dag efter aftensmaden, så energiniveauet er tanket op. Forklar barnet de ord, som de ikke forstår.
Bliv bedre til at læse:
Mange børn oplever udfordringer med læsning i en tidlig alder, dog er det ikke kun en udfordring for børn, men kan også være det for mange voksne.
Et godt råd til forbedring af dine læseevner er at finde en fortælling som du interesserer dig for. Brug i gennemsnittet 15 minutter hver dag på at læse. Find en interessant bog – som gør det spændende at læse. Du kan eksempelvis sidde i bussen eller i toget på vej mod arbejdet eller skolen og læse.
Gør læsning til noget sjovt, og tag din tid. Sørg for at telefonen og andre elektroniske apparater er slukket, så du kan sætte al din fokus på læsning, uden at blive afbrudt. Hvis du føler, at du læser forkert, eller at det er helt umuligt at læse en hel side uden at tankerne begynder at flyve, så kontakt os her hos FEGU, og lad os hjælpe dig med de rette læseværktøjer. Vi tilbyder læsehjælp til både dig og dine børn, og sørger altid for at tilpasse læsehjælpen til dit niveau.
Vigtige faktorer i læseprocessen:

Kommentarer til illustrationen:
Duplikeringsøvelser træner eleven i at lave en nøjagtig ”kopi” af, hvad bogen eller læreren måtte sige. (”Få fat i hvad der bliver sagt”). Ofte får eleven noget helt andet ud af et undervisningsforløb, fordi evnen til at lave ”kopier” er i dårlig stand. Dette kan der gøres noget ved med vores metode baseret på nye opdagelser.
Undervisningsmetode nr. 1: En meget omfattende metode, hvorved alle elevens misforståelser i alle fag findes og klares op.
“De små svære ord”: disse ord holder sproget sammen, og både test og erfaring viser, at disse kan være misforståede. Det kan frembringe meget store resultater at få styr på disse ord.
Hvad siger Mathias’ mor efter han har været på FEGU otte timer i oktober 2014:
Vi stiftede bekendtskab med FEGU via vores venner, hvis datter havde gået hos René. Hun har opnået at lære og holde af at læse. Det var ikke lykkedes i løbet af de første syv år af folkeskolen.
Mathias havde et meget lille selvværd i forbindelse med dansktimerne. Mathias går i 3. klasse på en privatskole. Han syntes, at han var den dårligste til at læse og meget dårlig til at stave. Mathias intelligens fejler på ingen måde noget, men denne “nød” havde han meget svært ved at knække.
Allerede efter 3. gang hos René kom han hjem fra skole og fortalte, at han var meget bedre til at dele ord end de andre i klasen. Han havde lige fået et nyt “redskab” af René til det, hurra!
Efter 7. gang har Mathias en gejst omkring læsning, så han måler sig med de dygtigste i klassen og vil selv være en af dem i stedet for før, da det vigtigste var, at han ikke var den dårligste.
Mathias’ mor